Α΄Λυκείου, η αρχή της τελευταίας σχολικής "βαθμίδας" και ταυτόχρονα η αφετηρία μιας ουσιαστικής, στοχοθετημένης και προσεκτικά οργανωμένης δουλειάς, καρποί της οποίας θα είναι η πραγματοποίηση των ονείρων, που θα σχηματοποιηθούν σε αυτό το έτος.
Διαδικτυακά μαθήματα Φυσικής Α΄Λυκείου
Ένα από τα πιο "ενδιαφέροντα" μαθήματα αυτής της τάξης είναι η Φυσική, μάθημα στο οποίο οι μαθητές συνήθως συναντούν και το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Αυτός ο βαθμός δυσκολίας πολλές φορές γίνεται η αιτία μαθητές να μην ακολουθούν τα αρχικά τους όνειρα. Πέραν αυτού και πιο σημαντικό, είναι ότι η ύλη του συγκεκριμένου μαθήματος στο σύνολο της, αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την ύλη της Γ΄ Λυκείου, όπως σαφώς και για την ύλη της επόμενης τάξης.
Το πρόγραμμα σπουδών στη Φυσική Α΄ Λυκείου για τα σχολεία
Το πρόγραμμα σπουδών της Φυσικής της Α΄ Λυκείου για τα σχολεία, διαφοροποιείται αρκετά σε σχέση με τα αντίστοιχα του Γυμνασίου. Η διαφοροποίηση είναι ποιοτική αλλά και ποσοτική και έχει να κάνει τόσο με τη διδακτέα ύλη και πως αυτή υλοποιείται, όσο και με τον τρόπο εξέτασης του μαθήματος.
Η ύλη σαν αριθμός ενοτήτων είναι μικρότερος απ' αυτό που υπήρχαν σε μία τάξη του Γυμνασίου, αλλά ο όγκος γνώσεων και πληροφοριών μεγαλύτερος. Οι μαθητές ξεφεύγουν από αυτό που είχαν συνηθίσει στο Γυμνάσιο, να ασχολούνται με μία ενότητα και μετά να μεταπηδούν σε μία άλλη που ενδεχομένως δεν είχε καμία εννοιολογική σύνδεση με την προηγούμενη και πλέον από την αρχή της χρονιάς μέχρι και το τέλος της όλες οι ενότητες συνδέονται μεταξύ τους εννοιολογικά. Ότι διδαχθούμε από την πρώτη μέρα θα το χρησιμοποιούμε σε όλη την χρονιά και αυτό ισχύει για όλα τα κεφάλαια του μαθήματος.
Ξαφνικά οι μαθητές θα νοιώσουν την ύλη να βαθαίνει και πλέον θα αναζητείται η κρίση τους, τόσο στην κατανόηση των φαινομένων όσο και στην επίλυση ασκήσεων και προβλημάτων. Στο δε τρόπο εξέτασης δεν υπάρχει πλέον η επιλογή ερωτήσεων, αλλά η μορφολογία είναι από την αρχή αυτή που συναντήσουν και στο τέλος της Γ΄Λυκείου, στις πανελλήνιες εξετάσεις. Θα έρθουν σε επαφή ενδεχόμενα για πρώτη φορά, με ερωτήσεις κλειστού τύπου (Α θέμα), που δεν θα έχουν πάντα και προφανή απάντηση και πολύ περισσότερο με τα Β θέματα της Φυσικής που απαιτούν απόδειξη ενός ισχυρισμού, που απαιτεί πράξεις σχέσεων χωρίς νούμερα, που δεν είναι κατά ανάγκη εξοικειωμένος ένας απόφοιτος Γυμνασίου.
Η διδακτέα ύλη Φυσικής Α΄Λυκείου με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα
Στην Α΄ Λυκείου η διδακτέα ύλη είναι "Κλασσική μηχανική", κινήσεις σε μία διάσταση, τις αιτίες τους που είναι οι δυνάμεις, δυνάμεις στο επίπεδο, κινηματική μελέτη σωμάτων, έργο δυνάμεων - ενέργειες, ενεργειακή μελέτη κινήσεων σωμάτων, ισχύ. Αυτές τις έννοιες και τα φαινόμενα που περιγράφονται τα είχε δει για πρώτη φορά ένας μαθητής στη Β΄ Γυμνασίου.
Αυτή η ενότητα της Φυσικής θεωρείται το θεμέλιο για τις επόμενες δύο τάξεις και βασικά για την ύλη της Γ΄ Λυκείου που οι μαθητές εξετάζονται πανελλαδικά. Δεν επαναλαμβάνεται με κάποιο τρόπο σε αυτές τις τάξεις και θεωρείται δεδομένο πλέον, ότι κάποιος γνωρίζει όλα τα φαινόμενα και τις διαδικασίες που απαιτούνται για να μελετήσει μία κίνηση είτε κινηματικά είτε ενεργειακά.
Μαθήματα Φυσικής Α΄ Λυκείου
Ο βαθμός στο μάθημα της Φυσικής στην τάξη του σχολείου, μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους και από μόνος του δεν διασφαλίζει την επιτυχία μας τα επόμενα έτη. Η μελέτη θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι στο τέλος θα κατέχουμε τις έννοιες σε βάθος και με άνεση θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας. Θα πρέπει να μάθουμε να μελετάμε με προοπτική, την προοπτική ότι αυτά που μαθαίνουμε, τα έχουμε αποθηκεύσει στη μνήμη μας και μπορούμε να τα ανασύρουμε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, να τα συνδυάσουμε με άλλες γνώσεις και δεδομένα και να βγάλουμε αποτέλεσμα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τη στέρεη βάση, πάνω στην οποία θα χτίσουμε τις γνώσεις των επόμενων ετών.
Θα πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε στις βασικές έννοιες της Φυσικής, χωρίς να έχουμε αποστηθίσει απ' έξω, ορισμούς, σχέσεις και μεθοδολογίες. Θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε και να συνδυάζουμε τις γνώσεις μας, ανεξάρτητα από το πως έχει διατυπωθεί το προς επίλυση πρόβλημα. Τα σχήματα πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σκέψη μας και την αιτιολόγηση της λύσης μας, οπότε θα πρέπει να μάθουμε να δουλεύουμε με αυτά.
Το βασικότερο απ΄όλα δεν θα πρέπει να δημιουργήσουμε κενά νοοτροπίας που δύσκολα αίρονται τα επόμενα δύο χρόνια.
Θα πρέπει να ανακαλύψουμε τη μαγεία του μαθήματος πίσω από τις σχέσεις και τους ορισμούς του, να αποκτήσουμε την οπτική του μαθήματος, οπτική που θα μας επιτρέπει να χειριζόμαστε με ευκολία και ευχαρίστηση το μάθημα τα δύο επόμενα χρόνια.