Η τάξη στην οποία όλη η δουλειά που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα θα ανταμειφθεί στο τέλος, από την εισαγωγή στη σχολή που είχαμε ονειρευτεί και θέση σαν στόχο.
Διαδικτυακά μαθήματα Φυσικής Γ΄Λυκείου
Η Φυσική στα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει ένα από τα δυσκολότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στις κατευθύνσεις των θετικών επιστημών και Υγείας. Η δυσκολία αυτή πηγάζει τόσο από το μέγεθος της ύλης αλλά πολύ περισσότερο από το πρόσφορο έδαφος που δίνεται μέσω αυτής για τη δημιουργία ενός ευρύτατου πεδίου συνδυαστικών θεμάτων.
Το πρόγραμμα σπουδών στη Φυσική Γ΄ Λυκείου για τα σχολεία
Το πρόγραμμα σπουδών της Φυσικής για την Γ΄ Λυκείου για τα σχολεία, περιλαμβάνει 6 διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως. Συνολικά τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά οι μαθητές στο τέλος της χρονιάς, καταλαμβάνουν τις 24 από τις συνολικά 32 διδακτικές ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος. Οι υπόλοιπες 8 δ.ω. κατανέμονται στα μαθήματα των Θρησκευτικών, Φυσική Αγωγής, Αγγλικών και Ιστορίας (για τους μαθητές των πεδίων Θετικών επιστημών, Υγείας και Οικονομικών).
Η εξεταστέα ύλη σαν αριθμός ενοτήτων - κεφαλαίων, είναι αρκετά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο που υπήρχαν στις προηγούμενες τάξεις του Λυκείου για τα μαθήματα της Φυσικής. Επίσης αρκετά από τα κεφάλαια που θα πρέπει να διαχειριστούν οι μαθητές, είναι εννοιολογικά ανεξάρτητα μεταξύ τους, οπότε σε μία χρονιά θα βρεθούν σε αρκετούς διαφορετικούς τομείς της Φυσικής με διαφορετική "οπτική" και διαχείριση ο καθένας.
Η εξεταστέα ύλη Φυσικής Γ΄Λυκείου με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα
Στην Γ΄ Λυκείου η εξεταστέα ύλη αποτελείται περιληπτικά, από τα παρακάτω κεφάλαια - ενότητες:
- Κρούσεις
- Ανελαστικές
- Ελαστικές
- Πλάγιες
- Μηχανικές ταλαντώσεις
- Απλή αρμονική ταλάντωση
- Φθίνουσες μηχανικές ταλαντώσεις
- Εξαναγκασμένες μηχανικές ταλαντώσεις
- Κύματα
- Μηχανικά κύματα
- Συμβολή κυμάτων
- Επιφανειακή συμβολή
- Στάσιμο "κύμα"
- Ηλεκτρομαγνητικά κύματα
- Μηχανική στερεού σώματος
- Κινήσεις στερεών σωμάτων
- Ισορροπία στερεού σώματος
- Στροφορμή
- Μαγνητικό πεδίο
- Μαγνητικό πεδίο ρευματοφόρων αγωγών
- Κινήσεις φορτισμένων σωματιδίων σε μαγνητικό πεδίο
- Ηλεκτρομαγνητική επαγωγή
- Ευθύγραμμος αγωγός κινούμενος μέσα σε μαγνητικό πεδίο
- Στρεφόμενος αγωγός
- Εναλλασσόμενο ρεύμα
- Αυτεπαγωγή
- Στοιχεία κβαντομηχανικής
Μαθήματα Φυσικής Γ΄ Λυκείου
Ο βαθμός δυσκολίας στο συγκεκριμένο μάθημα προκύπτει τόσο από το μέγεθος της ύλης όσο και από την ευρεία θεματολογία συνδυαστικών και μη θεμάτων που προκύπτουν απ' αυτή. Το μάθημα μπορεί να διδαχθεί σε ένα Ακαδημαϊκό έτος (με αμφιλεγόμενα μαθησιακά αποτελέσματα), αλλά σίγουρα οι σημερινοί μαθητές, δεν μπορούν σε αυτό το χρονικό διάστημα να το κάνουν κτήμα τους. Θα δυσκολευτούν πάρα πολύ σε θέματα που αφορούν τον συνδυασμό των γνώσεων που απέκτησαν και ταυτόχρονα την κριτική τους ικανότητα.
Ο φόρτος ανά κεφάλαιο ακόμα και για τις βασικές ασκήσεις κατανόησης και εμπέδωσης της ύλης, είναι πολλαπλάσιος απ' αυτόν που οι μαθητές γνωρίζουν ως ανάγκες μέχρι τώρα. Το πλήθος των ασκήσεων που θα πρέπει αρχικά να εμπλακεί ένας μαθητής ανά κεφάλαιο είναι περίπου της τάξης των 100 - 120 ασκήσεων, ενώ ο αντίστοιχος φόρτος στην Α΄ Λυκείου ανέρχεται στις 30 - 40 ασκήσεις ανά κεφάλαιο. Ο φόρτος ανά κεφάλαιο, για τα 7 της εξεταστέας ύλης είναι σχεδόν ισόποσος, με τον ετήσιο φόρτο της Φυσικής της Α΄Λυκείου. Πέραν αυτών ο μαθητής θα πρέπει να δουλέψει συνδυαστικά θέματα των κεφαλαίων, ώστε να εξοικειωθεί στο μέγιστο βαθμό στην αντιμετώπισή τους. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ύλη να έχει ολοκληρωθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή, ώστε ο εναπομείναν χρόνος να είναι αρκετός για να βρεθεί ο μαθητής σε θέση να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εξετάσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Η αλλαγή στον τρόπο δουλειάς που έχουν συνηθίσει οι σημερινοί μαθητές είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει στους μαθητές να δοθεί όλο το απαραίτητο χρονικό διάστημα να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν στις ανάγκες του μαθήματος. Με αυτό το πρίσμα κρίνεται απαραίτητη για την ορθότερη αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η έναρξη της προετοιμασίας των μαθητών να γίνεται στην αρχή της Β΄ Λυκείου.
Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα έχουν στη διάθεση τους το χρόνο, χωρίς άγχος να προσαρμοστούν στις ανάγκες του μαθήματος, να καλύψουν οποιαδήποτε κενά έχουν αποκτήσει στο γνωστικό αντικείμενο, να αποκτήσουν τη σωστή νοοτροπία αντιμετώπισης του μαθήματος και να βγάλουν ένα σεβαστό μέρος της ύλης πριν το καλοκαίρι της Γ΄ Λυκείου. Έτσι στη Γ΄ Λυκείου απαλλάσσονται από το άγχος της ύλης και η τάξη αποκτά σχεδόν διαδικαστικό χαρακτήρα και η προσπάθεια μετατοπίζεται στην τελειοποίηση της εξεταστέας ύλης και την επανάληψή της.